top of page
Ara
limalinedenizcilik

KONTEYNER HASARLARINDA SORUMLULUKLAR

Konteyner taşımacılığında, yükün konteynere nerede ve kimin tarafından doldurulduğu, konteyneri kimin tarafından mühürlendiği, konteynerin taşıma sırasında muayene ya da başka bir sebeple açılıp açılmadığı, armatörün sorumluluk sınırlarını belirleyen faktörlerdir.

Konşimento her ne kadar yükü temsil eden kıymetli bir evrak olsa da, üzerinde yazan bazı nüanslar ile konteyner taşımacılığında armatörün de sorumluluklarını belirten bir evrak niteliğindedir.


Konşimentoda yer alan FIO/FIOS kaydı armatörün yükleme, istif ve boşaltmada bir sorumluluğunun olmadığını, yüklemede gönderenin, tahliyede ise alıcının sorumlu olacağını gösterir. Lakin buradaki İstif tanımı gemi üzerindeki istif anlamında olup, gemi istiflemeden kaynaklı bir sorunda, kaptanın armatörü temsil yetkisi nedeni, armatör sorumludur.


Fcl/Fcl (Full Container Load) ve Shippers Load Stow and Count (yükleme, istif ve sayım yükleten tarafından gerçekleştirilir) kaydı, konteyner içi yükleme ve istif yükleyici tarafından yapılır, taşıyana kapalı bir şekilde mühürlenerek (sealed) teslim edilir, uygun şartlarda istiflemek ve yüklemek yükleyicinin sorumluluğudur anlamındadır. Konteyner içi yükte olacak bir hasarda, yükün düzgün istiflenmemiş ve kayarak hareket etmeyecek şekilde sabitlenmemiş olduğu tespit edilir ise armatör bu hasardan sorumlu tutulamaz. TTK 1090 ve 1178 maddelerinde konteyner içindeki yükleme ihmalini kaptanın bilemeyeceğini, konteyner yükleme ve istiflemenin armatör sorumluluğunda olmayacağı belirtilmiştir.


HASARSIZ, SORUNSUZ YÜKLEMELER DİLERİZ.

PRUVAMIZ NETA OLSUN




150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page