top of page
Ara
limalinedenizcilik

DENİZ KAZALARI

AVARYA KAVARAMI Gemi ve yükün maruz kaldığı bütün normal dışı zarar ve ziyanlarla, yolculukta yapılan olağanüstü masrafları ifade eder. Norma masraflar avarya kavramı dışındadır. İradi ve iradi olmayabilir.

MÜŞTEREK AVARYA Deniz yolculuğu sırasında gemi ve yükün müşterek selameti için göze alınan zarar ve masrafların, yük ve navlun arasında Yapılan fevkalade fedakarlık veya fevkalade masraflar, gemi veya yükün tamamen veya kısmen kurtulmuş olmaları halinde müşterek avaryayı temsil eder.

Unsurları ; Tehlike - Gemi ve yükü birlikte tehdit etmesi gerekir. Fedakarlık - Gemi yükün tehlikeden korunması amacıyla olağanüstü bir fedakarlık ve masrafın yapılmış olması gerekir. Fedakarlığın makul olması - Yapılan masrafların makul ölçüler içerisinde olması gerekir. Faydalı netice - Yapılacak masrafın sonucunda faydalı bir sonuç çıkması gerekir.

MÜŞTEREK AVARYA HALLERİ Yük ve sair enin denize atılması Geminin bilerek karaya oturtulması Gemide yangın söndürme Geminin hafifletilmesi Geminin yüzdürülmesi Barınma masrafı Geçici onarım masrafları Gemiye ve yüke gelen zararlar Gemiye ve yüke gelen zararlar



36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page